Niepubliczne Przedszkole Edukacyjno-Sportowe "Bambino"
Wiemy z własnego doświadczenia, jak trudno jest czasami skłonić Dzieci do jedzenia zdrowych posiłków.
Zwykle Dziecko zapytane co by zjadło, szybko odpowie jedno: kanapkę z nutelką!
Wiemy, że nie tędy droga do zdrowia!
Przedszkole Bambino tak nakarmi Twoje Dziecko, że zje ono chętnie i bez przymusu. Stawiamy na atrakcyjność wizualną posiłków, ich różnorodność i możliwość wyboru, a za tym idą wartości odżywcze i odpowiednia ilość energii potrzebna Dziecku do prawidłowego rozwoju.
Od kilku lat współpracujemy z firmą cateringową Kama Katering, która wyspecjalizowała się w przygotowywaniu posiłków dla Dzieci.
KAMA – Strona główna (kama-katering.pl)
Kama Katering dostarcza na obiady oraz pierwsze podwieczorki, smaczne i zdrowe śniadania oraz drugie podwieczorki przygotowujemy na miejscu, w przedszkolnej kuchni.
Dietetyk przedszkolny dba o prawidłowe planowanie żywienia, układa jadłospisy tak, aby posiłki były prawidłowo zestawione, zawierały wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak: woda, białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne oraz posiadały odpowiednią kaloryczność.
Jadłospis ułożony jest więc tak, że stopniowo wprowadza i przyzwyczaja Dzieci do nowych produktów, pomaga akceptować szeroki dobór produktów i potraw oraz zapewnia optymalne pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Uwzględnia też urozmaicony dobór produktów z każdej grupy, ze szczególnym uwzględnieniem produktów bogatych w węglowodany złożone (ciemne makarony, brązowy ryż, kasze) oraz ogranicza spożycie cukrów prostych, preferuje natomiast jedzenie warzyw i owoców. Kształtuje więc prawidłowe nawyki żywieniowe Dzieci.
Dzięki nowoczesnemu sprzętowi będącemu na wyposażeniu kuchni potrawy przygotowane dla Dzieci nie tracą na wartości, są smaczniejsze, zawierają mniej tłuszczu – są po prostu zdrowsze!
Pani Dietetyk dba również o prawidłowość procesów technologicznych oraz estetykę przygotowywanych potraw.
Dzieciom do picia podawana jest przede wszystkim woda (bez limitu), a do posiłków podawane są kompoty, herbaty owocowe i ziołowe oraz soki przecierane.
Zdrowo to jedno, a kulturalnie to drugie:
Zachęcamy do kulturalnego spożywania potraw, korzystania ze sztućców i serwetek po posiłkach;
Dzieci starsze podczas posiłków uczą się korzystania z noża;
Zwracamy także uwagę na używanie form grzecznościowych:
PROSZĘ, DZIĘKUJĘ, PRZEPRASZAM, SMACZNEGO
Śniadanie: Owsianka na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, żółtym serem, szynką drobiową, pasta jajeczna, paróweczki z ketchupem, warzywa, herbata,
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z serem i sosem śmietanowym, surówka z marchewki z ananasem, kompot
I Podwieczorek: krokiety z mięsem, świeże i suszone owoce, herbata owocowa, woda
II podwieczorek: kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką drobiową, żółtym serem
Śniadanie: kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego i razowego z masłem, szynką wieprzową, pieczonym filetem z indyka, żółtym serem, bułeczki maślane z dżemem lub serkiem waniliowym, warzywa, herbata, kawa zbożowa
Obiad: Zupa rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, fasolka szparagowa, kompot
I podwieczorek: pizzerinka z szynką i serem żółtym, świeże owoce, herbata owocowa, woda
II podwieczorek: kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką drobiową, żółtym serem i twarożkiem z ziołami, warzywa, ciasteczka maślane, świeże owoce, herbata, woda
Śniadanie: zupa mleczna z makaronem na słodko, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, polędwicą wieprzową, pasztetem drobiowym, ser żółty, twarożkiem ze szczypiorkiem, warzywa, herbata, woda
Obiad: Zupa curry z kurczakiem, kopytka z sosem mięsnym, surówka z młodej kapusty, kompot
I podwieczorek: makaron z sosem jogurtowo owocowym, świeże owoce, herbata owocowa
II podwieczorek: kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką drobiową, żółtym serem i warzywami, kanapki z bułki wrocławskiej z dżemem, sok owocowy, woda
Śniadanie: Płatki zbożowe z mlekiem, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i żółtym serem, pastą jajeczną, zapiekanki z żółtym serem, kanapeczki z dżemem na chałce, warzywa, herbata, kakao, woda
Obiad: Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, kotlet de volaille, ryż, surówka z białej kapusty, marchewka z groszkiem, kompot
I podwieczorek: chrupiące kuleczki ziemniaczano-szpinakowe, świeże owoce, herbatka, woda
II podwieczorek: kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, polędwicą, żółtym serem, jajkiem na twardo z majonezem i warzywami, owoce, sok owocowy, woda
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem z pasztetem pieczonym, żółtym serem, twarożkiem ze szczypiorkiem, szynką drobiową, warzywa, kanapeczki z serkiem na słodko, herbata, kakao, woda
Obiad: Zupa ze słodkiej kapusty, pulpet rybny z sosem pomidorowym, ziemniaki, surówka z warzyw mieszanych, gotowany bukiet bankietowy, kompot
I podwieczorek: galaretka, kanapka pełnoziarnista z szynką i warzywami, świeże owoce, herbata owocowa, woda
II podwieczorek: kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, polędwicą, żółtym serem i warzywami, kanapki z bułki wrocławskiej z dżemem, herbata ziołowa, woda