U nas i niejadek zacznie jeść!



Wiemy z własnego doświadczenia jak trudno jest czasami skłonić dzieciaki do zjedzenia czegoś poza słodyczami.
Zwykle Twoje dziecko zapytane co by zjadło, szybko odpowie jedno: kanapkę z nutelką!

Wiemy, że nie tędy droga do zdrowia!
Przedszkole Bambino tak nakarmi Twoje dziecko, że zje ono chętnie i bez przymusu. Oczywiście nie kładziemy nacisku tylko na atrakcyjność wizualną posiłków, ale także na wartości odżywcze i odpowiednią ilość energii potrzebną Twojemu dziecku do prawidłowego rozwoju.

Posiłki w naszym przedszkolu są urozmaicone oraz zawsze świeżo przyrządzane( śniadania i oba podwieczorki) w naszej kuchni. Obiadki dostarcza nam własna kuchnia Pomarańczowej Ciuchci. http://www.pomaranczowa-ciuchcia.pl/

Przedszkola Pomarańczowa Ciuchcia biorąc pod uwagę jak ważne jest prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym zatrudniają dietetyka .

Dietetyk przedszkolny dba o prawidłowe planowanie żywienia,  układa jadłospisy  tak aby posiłki  były prawidłowo zestawione, zawierały wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak: woda, białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne oraz posiadały odpowiednią kaloryczność. 

Jadłospis  przygotowany dla sieci przedszkoli Pomarańczowa- Ciuchcia stopniowo wprowadza i przyzwyczaja dzieci do nowych produktów, pomaga akceptować szeroki dobór produktów i potraw oraz  zapewnia optymalne pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze.Uwzględnia też urozmaicony dobór produktów z każdej grupy ze szczególnym uwzględnieniem produktów bogatych w węglowodany złożone         (ciemne pieczywo,  ciemne makarony, brązowy ryż)  oraz ogranicza spożycie cukrów prostych (słodycze), preferuje natomiast spożycie warzyw i owoców. Kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe dzieci.

Dzięki nowoczesnemu sprzętowi będącemu na wyposażeniu kuchni potrawy przygotowane dla dzieci nie tracą na wartości, są smaczniejsze, zawierają mniej tłuszczu- są zdrowsze.

  Pani dietetyk dba również  o prawidłowość procesów technologicznych oraz estetykę przygotowywanych potraw.

   Dzieciom podawane są kompoty, herbaty owocowe i miętowe oraz soki przecierane.

Zdrowo to jedno, a kulturalnie to drugie:
  • Zachęcamy do kulturalnego spożywania potraw, korzystania z serwetek po posiłkach;
  • Dzieci starsze podczas posiłków uczą się korzystania z noża i widelca; 
  • Zwracamy także uwagę na używanie form grzecznościowych:


PROSZĘ, DZIĘKUJĘ, PRZEPRASZAM, SMACZNEGO
 
 
 
 
 
Blog
Facebook